Elen Vajt je napravila značajan doprinos svetu literature. Njeno plodonosno pero ispisalo je 25 miliona reči i 100.000 štampanih i rukom pisanih stranica koje su oblikovane u više od 5.000 članaka u časopisima i 49 knjiga. Ona je, prema jednom istraživanju Kongresne biblioteke, četvrti najprevođeniji pisac u istoriji literature. Uz to, ona je najprevođeniji američki pisac od svih, bez obzira na pol.

Njena dela obuhvataju obim tema koji uključuje religiju, vaspitanje, zdravlje, društvene odnose, evangelizam, proročanstvo, izdavaštvo i ishranu. Njeno remek-delo o praktičnom hrišćanstvu koje menja život iz temelja, Put Hristu, objavljeno je na više od 150 jezika u preko 100 miliona kopija u opticaju. Krunu njenih literarnih dostignuća predstavlja petoknjižje Velika borba, koje prati u vremenu rat između dobra i zla od početka do kraja.

Naravno, istina je da kvantitet nije isto što i kvalitet, da plodno pisanje ne znači istovremeno i dobar kvalitet tih tekstova. Možda je upravo to ono što je značajno u vezi spisa Elen Vajt – oni su i izobilni a i majstorski napisani. Njene spise karakteriše suštinski kvalitet koji je izdvaja od mnogih drugih pera.

Njeni spisi su duboki ali isto i praktični, duhovni ali i osećajni, dramatični bez senzacionalizma ali i topli a bez jeftinog sentimentalizima. Čitaoci doživljavaju mir uma i uverenje duše, koje vodi ka razumnom, moralnom i saosećajnom življenju.Jednostavno rečeno, Božja ljubav sjaji iz njenih reči.