Kako je sve ovo moglo doći od osobe koja svoja znanja nije stekla na koledžu i koja čak nije ni završila svoje osnovno formalno obrazovanje? Teško je reći da je Elenin značajan književni rad proizvod samo ljudskog uma. Zaista, njeni savremenici, znajući njenu biografiju i minimalno obrazovanje, takođe su znali da je više od ljudske mudrosti bilo zaslužno za njenu zapovedničku elokvenciju bilo u štampi bilo u govorima u javnosti.

Šta je Elen rekla o svojim spisima? Kao i obično, ona je dala slavu Bogu: „Gospod je rekao: ‘Piši stvari koje ću ti ja otkriti.’ I to sam i počela još dok sam bila vrlo mlada – da radim ovaj posao. Moja ruka koja je bila nemoćna i drhtala smirila bi se čim bih uzela pero u ruku, i od tih prvih tekstova ja sam bila u stanju da pišem. Bog mi je dao sposobnost da pišem. … Desna ruka jedva da je imala neprijatne osećaje. Nikada se ne umara. Retko se i zatrese.“

Kao i oni koji su napisali Bibliju, i Elen je svoje reči izvlačila iz literature, istorijskog, društvenog i religioznog konteksta njenog vremena. Osim toga, njen ogroman obim čitanja i iskustva sa putovanja doprineli su težini i bogatstvu njene misli.

Savremenost tema je takođe odredilo isticanje i učestalost onoga o čemu je pisala. Na primer, ona je videla duboke povezanosti za razumevanje događaja poslednjih dana dok je uočavala političko-religioznu aktivnost njenog vremena, pa ipak je bila u stanju da piše na takav način da i ljudi iz daleke budućnosti mogu to suštinski da shvate u njihovim duhovnim životima.