Plodna karijera Elen Vajt bila je obogaćena njenim karakterom. Darežljiva, ljubazna i iskrena, ona je predstavljala primer hrišćanskih vrlina o kojima je pisala. Na primer, uprkos mogućnosti da živi ekstravagantno od honorara za njene spise, ona je dobar deo toga uložila u širenje Jevanđelja, podržavajući finansijski crkvene projekte i pomažući vredne studente koji idu u hrišćanske škole.

Tokom mnogo godina, ona i njen suprug nisu primali platu, osim za neophodne troškove za hranu i odeću. Kroz njihov dom prošlo je mnogo posetilaca, radnika i podstanara, koje su oni primili da im pomognu u njihovim ličnim troškovima. Poslugu i kancelarijske radnike, koji su bili potrebni za učestvovanje u crkvenim poslovima, kao što je izdavaštvo, Vajtovi su često plaćali iz njihovih ličnih fondova.

Elen nije bila nekakav nepristupačni intelektualac. Prema svim zapisima, ona je bila prijateljski raspoložena, supruga i žena puna ljubavi, marljiva domaćica, a posećivala je i bolesne i ugnjetene. Ona je dobro upoznala i ljudsku patnju: izgubila je dvoje dece zbog bolesti – što je bio čest slučaj u 19. veku.

Život Elen Vajt bio je i uobičajen – ona je bila supruga, majka, domaćica i prijatelj – ali i neuobičajen, jer je ona odgovorila na Božji poziv da bude Njegov vesnik. Ova dva aspekta njene ličnosti bila su neobično uravnotežena.

Ali ništa od svega toga, njenih ličnih kvaliteta i postignuća, ne dokazuje da je ona posedovala proročki dar. Iako ona nije sama birala da bude prorok, ona je tvrdila da dobija poruke sa neba. Zašto bismo mi verovali u to? Njene vizije su mogle biti laži ili prevare a njeni spisi su mogli biti proizvod hipergrafije ili obmane.

Sve dok njenu službu ne proverimo pomoću 10 testova istinskog proroka mi ne možemo znati da li je njen dar bio istinski proročki ili istinsko ludilo. Mi ćemo upravo to učiniti u sledećem odeljku.