Literarno delo Elen Vajt koje obuhvata spise o različitim oblastima života i duhovnosti kao što su religija, obrazovanje, zdravlje, odnosi, evangelizam, proročanstva, izdavaštvo i ishrana, nadmašilo je samo par ljudi u istoriji. Prema jednom istraživaču, Elen Vajt je na trećem mestu u istoriji po broju jezika na koje su prevedena njena dela i najprevođeniji američki autor bez obzira na pol. Smatra se da je napisala više publikacija  nego bilo koja žena u istoriji. Nakon 70 godina pisanja, njeno delo je obuhvatilo više od 100.000 stranica.

Ali sve ovo postaje veoma zapanjujuće kada sagledamo tragičnu traumu koju je doživela u detinjstvu.

Elen je imala svega 9 godina, kada se 1836. godine vraćala iz škole sa drugaricama dok ih je pratila grupa devojčica. U trenutku Elen se okrenula i  jedna od devojčica koje su išle iza nje pogodila je kamenom u lice, nakon čega je Elen izgubila svest i veoma krvarila. Sledeće tri sedmice nakon nesreće Elen je bila u komi. Značajan gubitak krvi oštetio je njen respiratorni sistem, a posledice toga su je pratile čitavog života.

Iako je bila uspešan đak, posledice nesreće su po njeno zdravlje bile takve da nije bila u mogućnosti da prati redovnu nastavu. Od tada joj je majka bila učiteljica, a polja oko Portlanda “laboratorija”.

Zadivljujuće je da se Elen borila na svaki mogući način da je slabo zdravstveno stanje ne spreči u napredovanju i učenju. U stvari, nesreća kao da je učinila sposobnijom i upornijom, a njemu vezu sa Bogom dubljom i jačom.

Pedeset godina kasnije je napisala: “Nemilosrdan udarac koji je pomračio radosti ovog sveta usmerio je moj pogled ka Nebu. Možda nikada ne bih upoznala Isusa da me patnje koje su okružile detinjstvo nisu usmerile da ohrabrenje tražim u Njemu.”