Jevrejski lekar, Robert Koen, toliko je bio oduševljen savetima Elen Vajt za ishranu da je objavio knjigu njenih učena pod nazivom Božji nutricionista: Biseri mudrosti Elen G. Vajt. U predgovoru te knjige, on kaže:

“Ona je bila nutricionista sa tako savremenim činjenicama kao u najnovijim nutricionističkim žurnalima”.

Težina dokaza u korist ishrani zasnovanoj pretežno na biljkama a manje na životinjskim namirnicama dovela je do promena kod glavnih autoriteta, kao što se može videti u “Nutricionizam i vaše zdravlje: Smernice za ishranu Amerikanaca”. Ove smernice zastupaju biljnu ishranu uz savet da “svakodnevno biramo raznovrsne žitarice, posebno od celog crna” i “svakodnevnu raznovrsnost voća i povrća”. Uz to, kaže nam se da “biramo ishranu koja ima smanjenu količinu zasićenih masnoća i holesterola i da je umereno masna” kao i da ograničimo naš “unos šećera”.

Nauka potvrđuje ono što je Elen govorila pre više od jednog i po veka – da se najzdravija ishrana sastoji pretežno od voća, orašastih plodova, žitarica i povrća.

Taj isti inspirisani izvor govorio je o mnoštvu tema. Odnosi, organizacija crkve, tumačenje Biblije, etika, moral, psihologija, odgoj dece i vaspitanje, samo su neke od njih. Potvrda njenog dara u spomenutim oblastima treba svakome da pruži sigurnost da može da joj veruje u oblastima koje ne mogu baš lako biti dokazane pomoću nauke.