Pitanje ispravnosti

Džozef Bejts – osvedočenje
04.03.19.
Isaija 14 i Jezekilj 28: Sotonin pad i pojava zla u svemiru
04.03.19.

Pitanje ispravnosti

Elen Vajt je takođe potvrdila stav poštovalaca subote o odnosu između Biblije i njenog proročkog dara kad je napisala 1851. godine: „Preporučujem ti, dragi čitaoče, Božju reč kao pravilo vere i prakse. Prema toj reči će nam biti suđeno. Bog je, u toj Reči, obeća o da će davati vizije u ‘POSLEDNJIM DANIMA’; ne da bi dao novo pravilo vere, nego kao utehu svom narodu i da ispravi one koji skreću od biblijske istine.“ Kasnije, kad su neki vernici pokušali da iskoriste njen dar da im bude vodič, umesto da se za to upute u Bibliju, ona ih je savetovala:

Mnogi dolaze kod nas sa pitanjima: Da li da uradim ovo ili ono? Da li da se uključim u to preduzeće? Ili, u odnosu na odevanje, da li da nosim ovaj ili onaj odevni predmet? Ja im odgovaram: Vi tvrdite da ste Hristovi učenici. Proučavajte svoje Biblije. Pažljivo i sa molitvom čitajte o životu našeg dragog Spasitelja kad je živeo među ljudima na Zemlji. Oponašajte Njegov život i nećete skrenuti sa uske staze. U potpunosti odbijamo da budemo vaša savest. Ako vam neposredno kažemo šta morate da učinite, vi ćete od nas tražiti da vas vodimo, umesto da sami za sebe neposredno odete Isusu.

Ujedinjujuće moćno delovanje dara Elen Vajt takođe je viđeno na nekim sastancima održavanim pod imenom Subotna konferencija krajem 1840-ih. Na primer, na drugoj takvoj konferenciji poštovalaca subote u Volniju (Volney), u državi Njujork, u avgustu 1848. godine, postojale su velike razlike u razumevanju biblijskih doktrina. U jednom trenutku Elen Vajt je primila viziju u kojoj je videla „neke greške prisutnih, kao i istinu u suprotnosti sa njihovim greškama“. Kao rezultat njene vizije bilo je postignuto jedinstvo i „istina je odnela pobedu“. To, naravno, ne pruža osnov za pretpostavku da je Elen Vajt imala vodeć u ulogu u formiranju verovanja adventista sedmog dana. Kao što je Džordž Najt istakao: „Najbolje možemo da sagledamo ulogu gospođe Vajt u razvoju doktrine kao potvrdnu, a ne inicijalnu.“ Uostalom, Elen Vajt je uvek smatrala svoj dar „manjom svetlošću“ koja vodi ljude ka „već oj svetlosti“ — Bibliji. Ali posmatranjem ujedinjujuć e sile i „dobrog roda“ njenog dara, uobličen je još jedan razlog da rani adventisti poštovaoci subote prihvate njene proročke tvrdnje kao autentične i iskrene.

…..

„Kako su rani Adventisti poštovaoci subote prihvatali Elen G. Vajt kao pravog proroka“,
Theodore N. Levterov, u knjizi
„DAR PROROŠTVA U PISMU I ISTORIJI“
Urednici: Alberto Tim i Dvejn Ezmond
„Preporod“, Beograd